quinta-feira, 18 de maio de 2017

Bolo integral com maçã, abóbora e canela / Whole cake with apple, pumpkin and cinnamon


scroll for the english version

BOLO INTEGRAL COM MAÇÃ, ABÓBORA E CANELA

Como sabem, ao fim-de-semana temos sempre bolo cá em casa. E numa tentativa de fazer bolos cada vez mais saudáveis mas económicos também, as experiências têm corrido muito bem. Este bolo de maçã foi apenas mais um mas que se tornou viciante, espero que gostem ...


Ingredientes:
- 2 maças
- 1 chávena de açúcar amarelo
- 1 chávenas de farinha de trigo
- 1 chávena de farinha de trigo integral
- 1 colher (chá) de fermento em pó
- 1 colher (chá) de canela em pó
- 130g de puré de abóbora escorrido
- 6 claras
- 150ml de leite magro
- 1 iogurte natural

* a chávena tem a capacidade de 230ml

Corte a maçã em fatias.
Bata as claras em castelo. Misture os ingredientes secos e acrescente o leite, o iogurte e o puré de abóbora. Bata bem e adicione as claras, envolvendo com uma espátula delicadamente até obter uma mistura fofa. Unte uma forma com manteiga e polvilhe com farinha. Verta a massa e espalhe a maçã por cima. Leve a assar a 180º até que o teste do palito saia seco. Deixe arrefecer e polvilhe com açúcar em pó.

english version 

WHOLE CAKE WITH APPLE, PUMPKIN AND CINNAMON


As you know, at the weekend we always have cake at home. And in an attempt to make more and more healthy cakes but economics, the experiences have gone very well. This apple cake was just one more but it became addictive, I hope you enjoy ...


Ingredients:
- 2 apples
- 1 cup of yellow sugar
- 1 cups of wheat flour
- 1 cup of whole wheat flour
- 1 tsp of baking powder
- 1 tsp of ground cinnamon
- 130g drained pumpkin puree
- 6 egg whites
- 150ml of skim milk
- 1 natural yogurt

* the cup has the capacity of 230ml

Cut the apple into slices.
Beat the egg whites in a castle. Mix the dry ingredients and add the milk, yogurt and pumpkin puree. Mix well and add the egg whites, gently stir with a spatula until you have a fluffy consistency.
Butter a cake pan and dust with flour. Pour the cake mix into a cake pan and spread the apple over the top. Bake at 180ºC until the toothpick test comes out dry. Let cool and sprinkle with powdered sugar.